

20 listopada, w ramach programu „Trzymaj formę” odbyło się spotkanie z p. Mirosławą Dobosz – pracownikiem Powiatowej Stacji Sanitarno Epidemiologicznej w Ostrowi Maz.
Celem naszego spotkania była promocja aktywnego stylu życia i zbilansowanej diety.
Wiemy już
- co to jest zdrowie,
- jakie są choroby cywilizacyjne,
- jak prawidłowo się odżywiać,
- co i ile powinniśmy pić,
- dlaczego warto czytać etykiety na produktach żywnościowych.
Zrozumieliśmy, że o zdrowiu naszym i naszej rodziny w znacznej mierze decydujemy sami – zależy to od naszego stylu życia. Niestety, niekorzystnie zmienione zwyczaje żywieniowe i siedzący tryb życia, powodują duże zagrożenie dla naszego zdrowia, a w konsekwencji choroby i krótsze życie. Dlatego też postaramy się wprowadzić nawet niewielkie zmiany w naszym postępowaniu, aby przyzwyczaić się do zdrowej diety i aktywności fizycznej (nawet jakikolwiek ruch fizyczny jest lepszy niż żaden, warto więc wykorzystywać każdą codzienną okazję na spacer z psem, sprzątanie ogrodu, jazdę na rowerze, pływanie, grę w piłkę, taniec itp.)
Warto też zapoznać się z DZIESIĘCIORGIEM PRZYKAZAŃ ZDROWOTNYCH
wypracowanych przez Radę ds. Diety, Aktywności Fizycznej i Zdrowia przy Ministrze Zdrowia
Oto one:
- Codzienna aktywność fizyczna i odpowiednia dieta jest kluczem do zdrowia. Przede wszystkim strzeż się nadwagi i otyłości.
- Podstawą prawidłowej diety jest różnorodność spożywanych produktów. Jedz 3 – 5 posiłków dziennie, w tym koniecznie śniadanie. Pamiętaj, że przerwy między posiłkami nie powinny być dłuższe niż 4 godziny.
- Znaczną część twojej codziennej diety powinny stanowić warzywa. Codziennie jedz również owoce.
- Pełnoziarniste produkty zbożowe (np. chleb razowy czy pełnoziarnisty, grube kasze) powinny być dla ciebie głównym źródłem energii.
- Codziennie co najmniej dwa razy dziennie spożywaj mleko i jego przetwory: jogurty, kefiry czy sery.
- Spożywaj mniej tłuszczów zwierzęcych, więcej roślinnych, szczególnie oleju rzepakowego i margaryn miękkich.
- Spożywaj głównie mięso drobiowe, ryby oraz nasiona roślin strączkowych np. grochu, fasoli czy soi, ograniczaj spożycie tłustego mięsa czerwonego.
- W codziennej diecie ogranicza spożycie cukru i soli.
- Dostarczaj organizmowi wystarczającą ilość płynów (głównie wody) – minimum 2 litry dziennie.
- Unikaj alkoholu.
Stosowanie Dziesięciorga Przykazań Zdrowotnych pozwala na unikanie błędów żywieniowych.
Jeśli chcecie dowiedzieć się jeszcze więcej zajrzyjcie na stronę: www.trzymajforme.pl